Guk esan gabe ere, ongi jakingo duzu, irakurle, jadanik martxan dela sagardotegi-denboraldia, mama goxua txotxetik edateko garaia. Inondik inora, Euskal Herrian erabat erroturik dugun ohitura zaharra da, urtetik urtera gero eta zaletu gehiago biltzen duena.
Aurtengo txotx-denboraldia, gainera, oso ona izango omen da; iazko udazkeneko eguraldia arrunt aproposa izan zen sagarra behar bezala ontzeko: irailean eguzkiak ez zuen asko berotu eta hezetasun-maila handia izan genuen. Horren guztiaren ondorioz, aurtengo sagardoa fina eta suabea da. Horrez gain, ugaria izan da oso aurtengo uzta eta, beraz, —denboraldiaren hasieran, behinik behin— kupelak bete-bete eginda daude.
Noizbehinka, eta bereziki urte-sasoi honetan, guztiok dastatu beharko genuke hain gurea dugun edaria. Izan ere, neurriz lasai edan daiteke, karbohidrato batzuk eta alkohol gutxi baitu sagardoak.
Arazoa, beraz, ez da edaten duguna (neurrian edanda, beti ere!), sagardotegietan jaten duguna baizik. Jakina, noizean behin egiteagatik ez zaio inori deus gertatuko; alabaina, astero joateko ohitura dutenen horietakoa bazara, irakurle, kontu pixka bat izan beharko zenuke.
Sagardotegietan menuari gainbegiratua botaz gero, berehala ohartuko gara proteina eta koipe aseetan gehiegizkoa dela: bakailao frijitua, bakailao-tortilla, txuleta, gazta... kontuak atera! Eta, gainera, karbohidrato konplexutan, zuntzan eta zenbait bitaminatan oso eskasa da menua.
Horiek horrela, sagardotegietako otorduek aurretik eta ondoren gure dietari kontu pixka bat jartzea eskatzen dute. Afaria holakoa izango dela jakinik, bazkariak barazkitan eta fruta freskoan aberatsa izan beharko du —horrela eskuratuko baititugu zuntza eta bitaminak— eta proteina asko dituzten jakiak baztertzen dituena.
Ez larritu, hala ere, esandakoagatik. Tarteka egitekoak dira era horretako afariak eta garai honetan gaudelarik, ez galdu aukera. Konponbide erraza du aurreko gaueko gehiegikeriak: itsasalde nahiz mendialditik bueltaxka bat eginez berehala kanporatuko duzu sobera dagoena eta, dudarik ez, arinago sentituko zara. On egin!
Kalitatea elikagai-enpresetan Elikadura-aldaketa haurrengan |