2024-5-2 -
Gorka Santamarina EHUko ikertzailearen taldeak Idizabalgo gaztak dituen mikrobioen komunitatea ikertzen du. Mikrobio horien jarduerak ematen dizkio gaztari zaporea, usaina eta kalitatea. Oraindik ez dago erabat ikertuta komunitate hori. Santamarinak azaldu digu zenbateraino dakigun eta nolako aldeak dauden ekoizleen gazten …
Gorka Santamarina EHUko ikertzailearen taldeak Idizabalgo gaztak dituen mikrobioen komunitatea
2024-4-18 -
Afrikako sei herrialdeetan malnutrizioaren arazoari aurre egiteko proiektu bat ezagutu dugu Elhuyarko langileen eskutik. Haiek dira Europako FootLAND proiektuan komunikazioa eta berdinatasuna eramaten dutenak. Oihane Lakar eta Manex Urruzola izan dira gurekin azaltzeko sei herrialde horietan sei errealitate baino gehiago …
Afrikako sei herrialdeetan malnutrizioaren arazoari aurre egiteko proiektu bat ezagutu dugu
2024-10-17 -
Almidoia digeritzeko funtsezkoa da listuko amilasa entzima, eta, horrek gure elikaduran duen garrantziaren erakusgarri, entzima horren genearen hainbat kopia dauzkagu gaur egungo gizakiok. Bada, Science aldizkarian argitaratu berri duten ikerketa baten arabera, gene hori uste baino lehenago hasi zen bikoizten; …
Almidoia digeritzeko funtsezkoa da listuko amilasa entzima, eta, horrek gure elikaduran
2024-7-1 -
Zientzialariek aurreikusi dute, etorkizunean, laboreek lehorte-garai luzeagoak eta gogorragoak jasan beharko dituztela, eta karbono dioxidoaren maila eta tenperaturak ere altuagoak izango direla, orain baino. Hori kontuan hartuta, Euskal Herriko Unibertsitateko Landareen Biologia eta Ekologia Saileko ikertzaileek artobeltzaren eta gariaren hazkuntz...
Zientzialariek aurreikusi dute, etorkizunean, laboreek lehorte-garai luzeagoak eta gogorragoak
2024-6-10 -
Aiten dietak esperman eragindako aldaketek ondorioak dituzte semeen osasunean (ez alabenetan). Ondorio horretara iritsi dira Utah Unibertsitateko ikertzaileak (AEB), 3000 haur baio gehiagorekin egindako azterketa epidemiologiko baten bidez. Hala, ikusi dute gantz ugariko elikagaiak kontsumitu zituzten gizonezkoen semeek joera handiagoa …
Aiten dietak esperman eragindako aldaketek ondorioak dituzte semeen osasunean (ez alabenetan
2023-5-12 -
Elikadurari lotuta erronka handiak ditugu aurretik. 2050erako munduak izango duen biztanleriaren beharrak asetzeko elikagaien ekoizpenak gora egin beharko du nabarmen, baina horretarako behar ditugun Lurraren baliabideak gero eta egoera txarragoan daude. Irtenbide jasangarriak behar dira eta BRTA aliantzako zentroak horien …
Elikadurari lotuta erronka handiak ditugu aurretik. 2050erako munduak izango duen biztanleriaren
2024-5-29 -
Esaerak dio: Zer jan, hura izan. Askotan, ordea, ez dakigu zer komeni zaigun jatea, zer den guretzat eta ingurumenarentzat onena… Zalantza eta iradokizunak jaso dituztenez, denboraldiko azken atala elikadura eta dietari eskaini nahi izan diote Ana Galarraga Aiestaranek eta Olaitz …
Esaerak dio: Zer jan, hura izan. Askotan, ordea, ez dakigu zer komeni zaigun jatea, zer den
2023-12-18 -
EAEko osasun-sisteman elikadura-sistema iraunkorrak garatzeko beharrezkoak diren erronkei buruzko gogoeta egiten du RENASCENCE proiektuak (EHU). Hain zuzen ere, elikagaien erosketa publikoa funtsezko tresnatzat jotzen dute, egungo elikadura-sistemako paradigma aldatzeko eta helburu politiko iraunkor eta espezifikoak garatzen laguntzeko. Hala, o...
EAEko osasun-sisteman elikadura-sistema iraunkorrak garatzeko beharrezkoak diren erronkei buruzko
2022-9-30 -
Itziar Eseberri Barace nutrizioan aditua da, UPV/EHUko irakaslea eta Carlos III. Institutuko ikertzailea. Gaur jaten dugunaz, etorkizunean jango dugunaz eta jan beharko genukeenaz solastu gara berarekin. Dieta osasungarri baten alde, haragi-proteina apur bat murriztu eta landare-proteina gehiago jateko proposamena luzatu …
Itziar Eseberri Barace nutrizioan aditua da, UPV/EHUko irakaslea eta Carlos III. Institutuko
2023-3-21 -
EHUko Gluten 3S taldeko ikertzaileak izan dira gurekin, Jonatan Miranda Gomez eta Olaia Martinez Gonzalez. Erreferenteak dira glutenik gabeko produktuen ikerketan, eta, hain zuzen ere, bi lan argitaratu dituzte hamarkada bateko aldearekin, analisi nutrizionala aztertzeko. Hamar urte hauetan, glutenik gabeko …
EHUko Gluten 3S taldeko ikertzaileak izan dira gurekin, Jonatan Miranda Gomez eta Olaia Martinez