Raio de cervo, abarrotada de outono

O cervo é o maior dos artiodáctilos salvaxes presentes en Euskal Herria. O peso do animal oscila entre 100 e 200 kg.
Mapa de distribución do Cervo en Euskal Herria.

É a última semana de setembro no bosque de Irati. As follas verdes dos hayos empezaron a amarillear e no chan pódense ver numerosas landras de haxa. Tras as calorosas condicións climáticas do verán, as nubes cobren cada vez máis o ceo e, na actualidade, a choiva e o frío están a facer fincapé nos vales e ladeiras circundantes. De súpeto, una agulla profunda e forte rompeu o silencio na zona do atardecer; inmediatamente outra respondeu á primeira. En poucos minutos, e respondendo a unha orde oculta, xurdiu un terrible escándalo dentro da escura protección do hayedo. A unha agulla séguelle a outra, cal máis forte, cal máis terrible. O raiado do cervo comezou.

Debuxando o cervo.

O cervo é o maior dos artiodáctilos salvaxes presentes en Euskal Herria. O peso do animal oscila entre os 100 e os 200 kg, sendo a altura até a cruz entre os 100 e os 140 cm. Como no resto de artidactilos, o macho é maior que a femia. Aínda que a pelame é xeralmente pardo, é variable ao longo do ano. Si son case vermellos no verán, no inverno presentan un aspecto máis gris, sempre coa parte posterior –alto das coxas– negruzcos.

Doutra banda, e como ocorre nos corzos, o traseiro é esbrancuxado. Esta cicatriz branca posterior ten una función defensiva sobre animais gregarios como o cervo. E é que se algún membro do grupo comeza a correr si ve algún perigo, o resto do grupo pode ver rapidamente a cicatriz branca saltando cara arriba e cara abaixo, descubrindo o perigo.

O peso do cervo oscila entre 100 e 200 kg, sendo a altura até a cruz entre 100 e 140 cm. O macho adoita ser maior que a femia.

A característica máis rechamante da anatomía do cervo é sen dúbida a excelente coroa de rama que levan os machos sobre a cabeza. Estas ramas son estruturas de óso robustas e ramificadas que os animais utilizan como arma aterradora nas pelexas do celo. Con todo, e grazas á peculiar forma das ramas, o uso destas armas non adoita dar lugar a feridas excesivamente graves nesas loitas, xa que as puntas das ramas están dispostas formando un gran círculo, polo que as ramas atáscanse nas pelexas, que normalmente adoitan ser simples intentos de forza.

A renovación anual destas ramas é una característica do grupo dos cérvidos. Entre febreiro e maio, e debido ao cambio hormonal no vestido do macho, as ramas, secando a base, caen. Inmediatamente e durante cen días desenvólvense as novas ramas dos machos. Con todo, é evidente que a creación de novas ramas supón un importante esforzo metabólico paira o animal. Ademais, a produción destas estruturas require a obtención de materias primas, principalmente calcio e fosfatos, paira o que come as ramas caídas, á vez que utiliza reservorios apilados nos ósos.

En consecuencia, o tamaño das ramas, e o número delas, depende da idade do animal, e sobre todo da época: os cervos do primeiro ano desenvolven ramas dun só extremo; os do segundo ano, e salvo que teñan problemas de alimentación ou saúde, desenvolverán dúas ramas de tres extremos; finalmente, os cervos adultos poden chegar a ter 24 extremos.

A cicatriz branca posterior ten una función defensiva sobre animais gregarios como o cervo.

As novas ramas son estruturas vascularizadas recubertas de pel similar á do balus e dotadas de nervios, alargadas sensibles “intensas”. Con todo, durante os meses de xullo ou agosto, cando estas estruturas están completamente desenvolvidas, os animais comezan a fregar contra ramas e troncos de árbores, desmenuzando as ramas e mostrando un óso interior san e doloroso. Testemuñas deste traballo, nas selvas nas que habitan os cervos, os troncos, os viadutos e as árbores novas están totalmente desgarrados, sendo estes sinais una das manifestacións máis claras da presenza do animal. Paira setembro, e antes de que comece o celo, as ramas dos cervos volven ser estruturas duras e punzantes, unhas armas terroríficas que terán que utilizar na loita polas femias.

En canto ao modo de vida, os cervos son mamíferos gregarios, e á marxe da aralar, as femias e os mozos viven nos seus grupos e os machos adultos nos seus. Por outra banda, os cervos teñen una actividade diúrna; aliméntanse principalmente ao amencer e á tardiña, e pasan o mediodía tombados nalgún lugar protexido, tranquilamente. En canto á alimentación, os cervos son fitófagos estritos, e sobre todo herbívoros. Paira poder mellorar a liserización da celulosa, teñen un estómago grande repartido en cámaras, que tras enchelo de herba pasan moito tempo reflexionando sobre o alimento, pasando as longas estancias do mediodía neste traballo. Aínda que prefiren a herba, na primavera tamén se alimentan os brotes de árbores e pontes, e no inverno tamén se consumen a cortiza das árbores e as puntas das ramas. A finais de verán e outono, as landras, haxas e castañas son os ingredientes principais da súa dieta. E é que nesta época o animal ten que acumular as graxas e demais reservas necesarias paira pasar o inverno.

Entre febreiro e maio, e debido ao cambio hormonal no vestido do macho, as ramas, secando a base, caen.

Como se mencionou anteriormente, a reprodución do cervo comeza co celo entre setembro e outubro. Nesta época, os rabaños de ovellas e femias deixan a protección da selva e concéntranse nos pastos da zona forestal, ofrecendo aos amantes da natureza un espectáculo único. As profundas e poderosas raias dos machos son verdadeiramente emocionantes, e a través delas os cervos en forma se desafían mutuamente paira decidir quen é o dono das femias. Neste ritual participan todos os machos con capacidade reprodutora, pero os máis fortes, coas ramas máis brillantes, dominan o resto, novos ou débiles, que na maioría dos casos deben conformarse coa mera presenza. Os machos maiores encárganse de que as femias estean envoltas e se algún macho novo atrévese a achegarse a elas, escorréntano inmediatamente.

Por outra banda, as verdadeiras loitas prodúcense entre os principais cervos da mesma época, establecendo así una selección sexual estrita cos machos. Por tanto, só os exemplares máis brillantes darán xenes aos da seguinte xeración. Con todo, pode suceder que cando dous machos principais loitan, aproveitando o momento algún mozo macho teña valentía e cubra algunha femia. Deste xeito, á selección establecida polas loitas entre os principais machos engádeselle un factor aleatorio en orde á evolución xenética do grupo.

As novas ramas son estruturas vascularizadas recubertas de pel similar á do balus e dotadas de nervios, con longos sensibles vivos.

A cría (normalmente é única por femia) nace en maio ou xuño. Cando chega o momento, a femia abandona o grupo e escóndese só na selva paira dar a luz ao seu bebé. O parto, pola súa banda, é moi rápido, ao redor dos 10 minutos, e o recentemente nado, pintado cunha cicatriz branca, levántase inmediatamente. Tras un rastrexo, lavado e desodorización, e una vez dado o peito, a nai escóndese entre zarzas ou herbas e só de cando en vez achégase a dar o peito e limpalo paira evitar que un inimigo depredador detéctelle. Cando o neno ten 3 ou 4 meses xa empeza a comer herba e outros alimentos sólidos, pero aínda queda un ano coa súa nai antes de incorporarse ao grupo.

O hábitat do cervo variou considerablemente nos últimos milenios debido principalmente á actividade humana. Aínda que non se poida negar que o cervo sexa sempre un animal relacionado coa selva, e tal e como sinala a excelente admiración dos machos, as selvas pechadas non son o lugar de residencia natural deste animal; elementos excelentes como este non serían os idóneos paira poder moverse comodamente en matogueiras pechadas. Doutra banda, o carácter herbívoro do animal tamén reforza a idea. Porque os seles pechados non son o mellor lugar paira atopar herba. Antes de que os seres humanos modificasen o medio dunha maneira tan efectiva, por tanto, os cervos podían habitar en zonas nas que normalmente coexistían bosques e pasteiros: bordos forestais, marxes fluviais, proximidades de turberas, prados ou brezales sobre bosques, etc.

Aínda que prefiren a herba, na primavera tamén se alimentan os brotes de árbores e pontes, e no inverno tamén se consumen a cortiza das árbores e as puntas das ramas.

Máis tarde, cando o home comezou a arroxar selvas e a crear pastos, o hábitat do cervo estendeuse enormemente, cunha enorme expansión do animal. Con todo, como consecuencia dos cambios do último século, a humanización na maioría dos medios propios e a presión da caza provocaron en toda Europa un enorme retroceso dos cervos, que actualmente só vive nos cotos de caza e nos lugares protexidos, sempre baixo a xestión humana.

En Euskal Herria o cervo desapareceu hai tempo, sobre todo debido á excesiva presión da caza. Con todo, na década de 1950 empezaron a penetrar nos montes de Navarra e Álava, cuxo obxectivo é fundamentalmente cinexético. En 1957 I.CO.N.A. procedeu á expulsión de varios cervos na zona de Gorbeia, tras os cales tamén foron arroxados por varios particulares. Así mesmo, a Deputación Foral e o Organismo de Bens Forestais do Estado introduciron cervos en diversas localidades navarras: 11 exemplares en Bertiz en 1956; 18 en Lantzen en 1957; e 26 exemplares ao redor de Eugi en 1955-56 e 57. Con todo, estes cervos tiveron que superar algúns inconvenientes antes de formar una poboación relativamente estable. Por unha banda, os exemplares arroxados procedían de Andalucía, o que implicaba grandes dificultades paira adaptarse ao clima local e, por outro, sufriron mordeduras de cazadores secretos.

As profundas e poderosas liñas dos machos son verdadeiramente emocionantes, e a través delas os cervos en forma se desafían mutuamente paira decidir quen é o dono dos rabaños.

De todos os xeitos, todas estas soltas de cervos deron lugar á adaptación de dúas amplas poboacións no País Vasco: una delas, situada nas saias do Gorbeia, e cuxo número de cervos podería roldar os 500 exemplares; outra, habita nos montes de Navarra, na zona que vai desde os montes de Belate até Izaba, e que está composta por preto de 800 exemplares. Con todo, e a pesar de que estas poboacións poden considerarse importantes en termos cuantitativos, o seu carácter é totalmente artificial e non está tan claro (polo menos desde o punto de vista cualitativo) a súa situación. En certo xeito, son os “gandos” creados para que os cazadores teñan que ser capturados e non as poboacións estables integradas nun ecosistema equilibrado.

Neste sentido, o grao de consanguinidad dentro dos grupos, as estruturas demográficas, o tamaño medio dos animais e o seu nivel de saúde, etc. son características a ter en conta no caso de que no futuro búsquese a sustentabilidade e a plena adaptación do cervo en Euskal Herria.

FICHA TÉCNICA:

CERVO

ESPECIE

:
FAMILIA Cervus elaphus : CÉRVIDOS
ORDE : ARTIODACTILOS
CLASE : MAMALIOS

Gehitu iruzkin bat

Saioa hasi iruzkinak uzteko.

Babesleak
Eusko Jaurlaritzako Industria, Merkataritza eta Turismo Saila
MAIER Koop. Elk.
KIDE Koop. Elk.
ULMA Koop. Elk.
EIKA Koop. Elk.
LAGUN ARO Koop. Elk.
FAGOR ELECTRÓNICA Koop. Elk.