Raig de cérvol, abarrotada de tardor

El cérvol és el major dels artiodàctils salvatges presents a Euskal Herria. El pes de l'animal oscil·la entre 100 i 200 kg.
Mapa de distribució del Cérvol a Euskal Herria.

És l'última setmana de setembre en el bosc d'Irati. Les fulles verdes dels hayos han començat a esgrogueir i en el sòl es poden veure nombroses glans de faig. Després de les caloroses condicions climàtiques de l'estiu, els núvols cobreixen cada vegada més el cel i, en l'actualitat, la pluja i el fred estan posant l'accent a les valls i vessants circumdants. De sobte, una agulla profunda i fort ha trencat el silenci en la zona del vesprejar; immediatament una altra ha respost a la primera. En pocs minuts, i responent a una ordre oculta, ha sorgit un terrible escàndol dins de la fosca protecció de la fageda. A una agulla li segueix l'altra, quin més forta, quin més terrible. El ratllat del cérvol ha començat.

Dibuixant el cérvol.

El cérvol és el major dels artiodàctils salvatges presents a Euskal Herria. El pes de l'animal oscil·la entre els 100 i els 200 kg, sent l'altura fins a la creu entre els 100 i els 140 cm. Com en la resta d'artidactilos, el mascle és major que la femella. Encara que el pelatge és generalment marró, és variable al llarg de l'any. Si són gairebé vermells a l'estiu, a l'hivern presenten un aspecte més gris, sempre amb la part posterior –alt de les cuixes– negroses.

D'altra banda, i com ocorre en els cabirols, el darrere és blanquinós. Aquesta cicatriu blanca posterior té una funció defensiva sobre animals gregaris com el cérvol. I és que si algun membre del grup comença a córrer si veu algun perill, la resta del grup pot veure ràpidament la cicatriu blanca saltant cap amunt i cap avall, descobrint el perill.

El pes del cérvol oscil·la entre 100 i 200 kg, sent l'altura fins a la creu entre 100 i 140 cm. El mascle sol ser major que la femella.

La característica més cridanera de l'anatomia del cérvol és sens dubte l'excel·lent corona de branca que porten els mascles sobre el cap. Aquestes branques són estructures d'os robustes i ramificades que els animals utilitzen com a arma aterridora en les baralles del zel. No obstant això, i gràcies a la peculiar forma de les branques, l'ús d'aquestes armes no sol donar lloc a ferides excessivament greus en aquestes lluites, ja que les puntes de les branques estan disposades formant un gran cercle, per la qual cosa les branques s'embussen en les baralles, que normalment solen ser simples intents de força.

La renovació anual d'aquestes branques és una característica del grup dels cérvidos. Entre febrer i maig, i a causa del canvi hormonal en el vestit del mascle, les branques, assecant la base, cauen. Immediatament i durant cent dies es desenvolupen les noves branques dels mascles. No obstant això, és evident que la creació de noves branques suposa un important esforç metabòlic per a l'animal. A més, la producció d'aquestes estructures requereix l'obtenció de matèries primeres, principalment calci i fosfats, per al que menja les branques caigudes, al mateix temps que utilitza reservorios apilats en els ossos.

En conseqüència, la grandària de les branques, i el número d'elles, depèn de l'edat de l'animal, i sobretot de l'època: els cérvols del primer any desenvolupen branques d'un solo extrem; els del segon any, i tret que tinguin problemes d'alimentació o salut, desenvoluparan dues branques de tres extrems; finalment, els cérvols adults poden arribar a tenir 24 extrems.

La cicatriu blanca posterior té una funció defensiva sobre animals gregaris com el cérvol.

Les noves branques són estructures vascularizadas recobertes de pell similar a la del balus i dotades de nervis, allargades sensibles “intenses”. No obstant això, durant els mesos de juliol o agost, quan aquestes estructures estan completament desenvolupades, els animals comencen a fregar contra branques i troncs d'arbres, esmicolant les branques i mostrant un os interior sa i dolorós. Testimonis d'aquest treball, en les selves en les quals habiten els cérvols, els troncs, els viaductes i els arbres joves estan totalment estripats, sent aquests senyals una de les manifestacions més clares de la presència de l'animal. Per a setembre, i abans que comenci el zel, les branques dels cérvols tornen a ser estructures dures i punxants, unes armes terrorífiques que hauran d'utilitzar en la lluita per les femelles.

Quant a la manera de vida, els cérvols són mamífers gregaris, i al marge de l'aralar, les femelles i els joves viuen en els seus grups i els mascles adults en els seus. D'altra banda, els cérvols tenen una activitat diürna; s'alimenten principalment a l'alba i al capvespre, i passen el migdia tombats en algun lloc protegit, tranquil·lament. Quant a l'alimentació, els cérvols són fitòfags estrictes, i sobretot herbívors. Per a poder millorar la liserización de la cel·lulosa, tenen un estómac gran repartit en cambres, que després d'omplir-lo d'herba passen molt temps reflexionant sobre l'aliment, passant les llargues estades del migdia en aquest treball. Encara que prefereixen l'herba, a la primavera també s'alimenten els brots d'arbres i ponts, i a l'hivern també es consumeixen l'escorça dels arbres i les puntes de les branques. A la fi d'estiu i tardor, les glans, fajos i castanyes són els ingredients principals de la seva dieta. I és que en aquesta època l'animal ha d'acumular els greixos i altres reserves necessàries per a passar l'hivern.

Entre febrer i maig, i a causa del canvi hormonal en el vestit del mascle, les branques, assecant la base, cauen.

Com s'ha esmentat anteriorment, la reproducció del cérvol comença amb el zel entre setembre i octubre. En aquesta època, els ramats d'ovelles i femelles deixen la protecció de la selva i es concentren en les pastures de la zona forestal, oferint als amants de la naturalesa un espectacle únic. Les profundes i poderoses ratlles dels mascles són veritablement emocionants, i a través d'elles els cérvols en forma es desafien mútuament per a decidir qui és l'amo de les femelles. En aquest ritual participen tots els mascles amb capacitat reproductora, però els més forts, amb les branques més brillants, dominen la resta, joves o febles, que en la majoria dels casos han de conformar-se amb la mera presència. Els mascles majors s'encarreguen que les femelles estiguin embolicades i si algun mascle jove s'atreveix a acostar-se a elles, l'espanten immediatament.

D'altra banda, les veritables lluites es produeixen entre els principals cérvols de la mateixa època, establint així una selecció sexual estricta amb els mascles. Per tant, només els exemplars més brillants donaran gens als de la següent generació. No obstant això, pot succeir que quan dos mascles principals lluiten, aprofitant el moment algun jove mascle tingui valentia i cobreixi alguna femella. D'aquesta manera, a la selecció establerta per les lluites entre els principals mascles se li afegeix un factor aleatori amb vista a l'evolució genètica del grup.

Les noves branques són estructures vascularizadas recobertes de pell similar a la del balus i dotades de nervis, amb llargs sensibles vius.

La cria (normalment és única per femella) neix al maig o juny. Quan arriba el moment, la femella abandona el grup i s'amaga només en la selva per a donar a llum al seu bebè. El part, per part seva, és molt ràpid, entorn dels 10 minuts, i el nounat, pintat amb una cicatriu blanca, s'aixeca immediatament. Després d'un rastreig, rentada i desodoració, i una vegada donat el pit, la mare s'amaga entre esbarzers o herbes i només de tant en tant s'acosta a donar el pit i netejar-lo per a evitar que un enemic depredador li detecti. Quan el nen té 3 o 4 mesos ja comença a menjar herba i altres aliments sòlids, però encara queda un any amb la seva mare abans d'incorporar-se al grup.

L'hàbitat del cérvol ha variat considerablement en els últims mil·lennis degut principalment a l'activitat humana. Encara que no es pugui negar que el cérvol hagi estat sempre un animal relacionat amb la selva, i tal com assenyala l'excel·lent admiració dels mascles, les selves tancades no són el lloc de residència natural d'aquest animal; elements excel·lents com aquest no serien els idonis per a poder moure's còmodament en matolls tancats. D'altra banda, el caràcter herbívor de l'animal també reforça la idea. Perquè els seles tancats no són el millor lloc per a trobar herba. Abans que els éssers humans modifiquessin el mitjà d'una manera tan efectiva, per tant, els cérvols podien habitar en zones en les quals normalment coexistien boscos i pasturatges: vores forestals, marges fluvials, proximitats de torberes, prats o bruguerars sobre boscos, etc.

Encara que prefereixen l'herba, a la primavera també s'alimenten els brots d'arbres i ponts, i a l'hivern també es consumeixen l'escorça dels arbres i les puntes de les branques.

Més tard, quan l'home va començar a llançar selves i a crear pastures, l'hàbitat del cérvol es va estendre enormement, amb una enorme expansió de l'animal. No obstant això, com a conseqüència dels canvis de l'últim segle, la humanització en la majoria dels mitjans propis i la pressió de la caça han provocat en tota Europa una enorme reculada dels cérvols, que actualment només viu en els vedats de caça i en els llocs protegits, sempre sota la gestió humana.

A Euskal Herria el cérvol va desaparèixer fa temps, sobretot a causa de l'excessiva pressió de la caça. No obstant això, en la dècada de 1950 van començar a penetrar en les muntanyes de Navarra i Àlaba, l'objectiu de les quals és fonamentalment cinegètic. En 1957 I.co.N.A. va procedir a l'expulsió de diversos cérvols en la zona de Gorbeia, després dels quals també van ser llançats per diversos particulars. Així mateix, la Diputació Foral i l'Organisme de Béns Forestals de l'Estat van introduir cérvols en diverses localitats navarreses: 11 exemplars en Bertiz en 1956; 18 en Lantzen en 1957; i 26 exemplars entorn d'Eugi en 1955-56 i 57. No obstant això, aquests cérvols van haver de superar alguns inconvenients abans de formar una població relativament estable. D'una banda, els exemplars llançats procedien d'Andalusia, la qual cosa implicava grans dificultats per a adaptar-se al clima local i, per un altre, van sofrir mossegades de caçadors secrets.

Les profundes i poderoses línies dels mascles són veritablement emocionants, i a través d'elles els cérvols en forma es desafien mútuament per a decidir qui és l'amo de les ramats.

De totes maneres, totes aquestes soltes de cérvols han donat lloc a l'adaptació de dues àmplies poblacions al País Basc: una d'elles, situada en les faldilles del Gorbeia, i el nombre de cérvols del qual podria rondar els 500 exemplars; una altra, habita en les muntanyes de Navarra, en la zona que va des de les muntanyes de Belate fins a Izaba, i que està composta per prop de 800 exemplars. No obstant això, i a pesar que aquestes poblacions poden considerar-se importants en termes quantitatius, el seu caràcter és totalment artificial i no és tan clar (almenys des del punt de vista qualitatiu) la seva situació. En certa manera, són els “bestiars” creats perquè els caçadors tinguin què ser capturats i no les poblacions estables integrades en un ecosistema equilibrat.

En aquest sentit, el grau de consanguinitat dins dels grups, les estructures demogràfiques, la grandària mitjana dels animals i el seu nivell de salut, etc. són característiques a tenir en compte en el cas que en el futur es busqui la sostenibilitat i la plena adaptació del cérvol a Euskal Herria.

FITXA TÈCNICA:

CÉRVOL

ESPÈCIE

:
FAMÍLIA Cervus elaphus : CÉRVIDOS
ORDRE : ARTIODACTILOS
CLASSE : MAMALIOS

Gehitu iruzkin bat

Saioa hasi iruzkinak uzteko.

Babesleak
Eusko Jaurlaritzako Industria, Merkataritza eta Turismo Saila
MAIER Koop. Elk.
KIDE Koop. Elk.
ULMA Koop. Elk.
EIKA Koop. Elk.
LAGUN ARO Koop. Elk.
FAGOR ELECTRÓNICA Koop. Elk.