As nosas golondrinas

Moitas persoas chaman golondrinas ás sobollas e una máquina non sabe que en Euskal Herria hai catro especies diferentes de golondrinas. A través deste artigo imos dar una pequena mirada ás golondrinas que habitan no País Vasco, achegándonos un pouco máis a estas aves tan coñecidas desde sempre.

Calquera pobo ou barrio de Euskal Herria, os primeiros prados solares de principios de abril e as primeiras golondrinas virando ao redor do campo. Cada ano temos a oportunidade de gozar do mesmo espectáculo cando, tras pasar o inverno na zona de África, miles de golondrinas volven con bo tempo aos nosos campos, caseríos, vales e montañas. Adoita ser a finais de marzo ou principios de abril.

Entón, cando a neve e o xeo terminaron e a temperatura sobe, as golondrinas deixan os seus invernadoiros no medio e sur de África e emprenden unha longa viaxe cara ao norte. Algúns chegarán até Noruega e Rusia, e outro once permanecerán no País Vasco, adornando cos seus avións rápidos o mesmo atrio de pobos e caseríos que moitos naceron.

A golondrina común ten as costas e a cabeza negras, o peito vermello e o ventre branco. Dá a maior parte do día no aire ou nos cables.

As súas incribles migracións, a súa chegada á primavera e a súa condición de especie favorita fixeron deste paxaro un paxaro moi coñecido e querido. As golondrinas estiveron sempre coñecidas en Euskal Herria e unidas ao ser humano, tamén se ve no propio idioma. Paira designar a estas aves alegres e ruidosas, o eúscaro reuniu máis de quince palabras. Algúns como a ainara, a anteiglesia ou a yerna, coñecidos pola maioría; outros non tanto como a boletxa biscaíña, a quinuria da Baixa Navarra ou o bispo de Navarra. Todos estes nomes, e outros tantos, forman parte do mesmo nome científico latino. Forman a familia Hirundinidae, descoñecida paira moitos pola abundancia de especies de golondrinas e a existencia de catro no propio País Vasco, similares nalgunhas cousas, pero, como veremos, cada una ten as súas características e curiosidades.

Os paxaros que forman o grupo Hirundinidae (que chamaremos golondrinas paira facilitar), fóra de Nova Zelandia e os dous polos, estendéronse por todo o mundo coñecendo máis de cen especies. Adoitan ser pequenos paxaros, de 13 a 20 cm, con boca ancha, pico curto e cola longa e de rejilla. En xeral, teñen ás fortes, estreitas e afiadas, polo que son magníficos voadores, rápidos e lixeiros. Voando dun lado a outro, atrapan aos mosquitos, moscas, bolboretas, etc. que están no aire. Quen non viu a buscar insectos na zona do atardecer chupando campos e pozos! Fóra deste mundo tan dominado, con todo, son bastante torpes polas súas patas débiles e pequenas, polo que raramente descenden ao chan.

Como dixemos, son coñecidos practicamente en todo o mundo. É o caso do enara avermellado de Norteamérica, Progne subis, tan variado noutros continentes, ou do Hirundo abyssinic africano, ambos os vinculados á construción humana e moi numerosos. Durante varios anos, cando está a piques de comezar a migración cara a setembro, víronse en Canadá grupos de 100.000 golondrinas avermelladas. En Asia tamén viven numerosas especies e por último en Europa outras cinco.

Catro deles achéganse aos arredores dos nosos pobos, montes e arroios: enara común ( Hirundo rustica ), enara azpizuria ( Delichon urbica ), pena rochosa ( Hirundo rupestris ) e avión zapador ( Riparia riparia ). Pero coidado! Con todo, non hai que confundilo con outras aves que se poden ver formando grandes grupos nos nosos pobos e sobre todo nas nosas cidades. Claro que me refiro aos sorbellos. Os sorbellos ( Apus apus ) visítannos entre maio e xullo. Moita xente cre que son golondrinas, pero non é así. Son membros doutra orde, da orde das apodiformes e aínda que teñen algo parecido, teñen moitas diferenzas anatómicas, fisiológicas e etológicas. Por tanto, non hai que confundilos co resto. E deixaremos aos sorbellos paira falar das nosas catro golondrinas.

Golondrina común

Sen ningunha dúbida, a máis coñecida é a golondrina común ( Hirundo rustica ). A máis grande das persoas que viven en Euskal Herria, a súa rabiosa cola sorpréndenos ao vela. As dúas plumas exteriores da cola, as dúas marcas exteriores, son enormemente longas e finas, sendo esta característica suficiente paira diferenciarse xa dos seus irmáns triduos. Dorso e cabeza negros, peito vermello e ventre branco. Sempre estivo unido ao ser humano e poucas veces pódense atopar os seus niños en rocas, pontes ou árbores. Prefire as construcións humanas, pero iso si, lonxe das grandes cidades e pobos; prefire a tranquilidade dos caseríos ou dos pequenos barrios.

Non é tan colonial como o resto das golondrinas, pero sempre se dedica a cazar en pequenos grupos paira evitar a competencia que puidese ter cos campos de porca e golondrina, repartindo o coto. Os sorbellos capturan insectos situados na zona alta, os solombos no centro e as golondrinas no medio terrestre. Encántalle cazar en prados e charcas próximas ao niño, capturando co seu hábil e rápido voo pequenos mosquitos, efimeras e outros insectos. Esa habilidade voada tamén nos deixa claro á hora de beber auga, xa que non ten que parar: cando está a voar por encima dos pozos a poucos milímetros, baixa a cabeza, mete o pico na auga e, sen ningún problema, colle una tragoxka mentres nos deixa con agarimo.

A verdade é que a maior parte do día dáa no aire ou nos cables e apenas baixa ao chan na época de cría paira recoller a arxila paira aniñar. Nesta época achégase aos arroios, pozos e mananciais. No pico toman anacos de barro e barro, xunto coas herbas e as bolitas que forman tras mesturarse coa saliva, constrúen nos vestíbulos e seles niños en forma de copa tan coñecidos e abertos desde arriba.

Nos últimos anos a súa poboación sufriu un forte retroceso debido principalmente á contaminación e á influencia de pesticidas. No entanto, aínda se atopa en todo o País Vasco. Por suposto, é máis abundante nas provincias do Sur, xa que en Álava e Navarra atopa lugares máis propicios paira a nidificación, pero nos outros cinco territorios tamén é fácil atopala se nos afastamos dos pobos grandes e contaminados.

Solombo Enara

Mentres que nos últimos anos a ampliación de pobos e cidades limitou a golondrina común aos arredores do caserío, o enara azpizuria ( Delicho urbica ) adaptouse moito mellor á vida moderna. Non abandonou os montes e, xunto co golondrina común, pode chegar a vivir en caseríos e barrios, pero ao non importar o niño en calquera lugar, conseguiu colonizar pobos e cidades e non sufriu o retroceso que sufriu o golondrino común. Hoxe en día non é difícil voar en grandes pobos como Arrasate, Irun ou Durango.

Ao non importar a nidificación da subciudad de Enara, conseguiu colonizar grandes pobos e cidades e non sufriu o retroceso do golondrina común.

Aínda que pareza un pouco, é fácil separar a sublengua do resto. Paira empezar, a pesar de ter a cola de rejilla, non ten esas dúas plumas longas con golondrinas normais. E doutra banda, aínda que o dorso e a cola son negros, a mancha branco-branca sobre o cu é moi evidente. É moi evidente sobre todo en voo. A golondrina é algo menor que a común e menos esvelta. É una especie moi sociable e pode formar colonias de centos de parellas, aínda que a maioría das veces viven en grupos de 10-20 parellas. Todo o equipo salgue á caza á vez e todos á vez volven ao niño.

Como xa se mencionou anteriormente, os montes e caseríos que máis gustaban de vivir na antigüidade non foron abandonados, pero aos poucos foise estendendo por toda Euskal Herria e hoxe podemos atopalos en todo o territorio: Desde as cordilleiras como Aralar, Elgea, Aizkorri ou Salbada até as cidades e desde a costa até as chairas do sur de Álava e Navarra. Esta é probablemente a máis abundante na actualidade.

Pena

A outra especie que se está distribuíndo por todo o noso territorio é o peñón ( Hirundo rupestris ). Máis descoñecida e menos coñecida que as dous anteriores, o peñón é un dos máis vivos, rápidos e acrobáticos de todo o mundo. En voo aseméllase á golondrina común, pero é máis rápido e atrevido. Tamén atrapa en voo a moscas, avispas, formigas, etc., pero tamén é capaz de coller insectos no chan sobre roca debido á súa capacidade de voar. A miúdo obsérvanse, de forma desligada, que abandonan as leis da física e realizan bucles e saltos sorprendentes ou que voan dando un insecto.

É o máis pesado dos que viven en Europa. Dorso e cabeza pardos, ás lixeiramente máis escuras e ventre claro, pero non tan branco como as demais golondrinas. Estas características adoitan ser suficientes á hora de identificar a este paxaro, pero a proba máis clara paira liquidar todas as dúbidas atopámola ao botar una pequena mirada á súa cola: é cadrada, non á rejilla, e ademais cando estende a cola paira dar voltas, son moi visibles nela, tanto por encima como por baixo.

Ademais destas, o río rochoso presenta outras características que a distinguen etológicamente doutras especies. Paira empezar é máis montcólico que o resto, é dicir, prefire os montes e rocas aos barrios, caseríos e prados. Ademais, coloca o niño entre as rocas e non nas casas ou construcións humanas. E por último, baixa máis frecuentemente ao chan que outras especies, xa que lle gusta amornar ao sol tombado sobre a pedra.

Pode non ser tan abundante como os dous anteriores, pero pode atoparse en calquera roca de Euskal Herria en pequenos grupos, sobre todo nos montes. Ademais, nos últimos anos a súa poboación foi crecendo e colonizando novas contornas. Por exemplo, eu mesmo detecteino no val do Deba, preto da costa e en pobos industriais. Cun pouco de axuda e de sorte pode estenderse a todo o noso territorio en poucos anos.

Avión zapador

E por último presentareivos ao noso cuarto compañeiro: o avión zapador ( Riparia riparia ). A máis pequena, de tan só 12 cm, só aparece nas provincias do interior. Na costa poden observarse durante a migración, pero só cría no sur de Álava e Navarra, xa que noutras provincias fáltanlle espazos adecuados paira iso. Constrúe os seus niños nos arredores dos grandes ríos, formando sempre grandes colonias. A caza é similar á do resto, pero a maioría das veces nas beiras dos ríos e como dixemos, en grandes grupos. Ocasionalmente, do mesmo xeito que os estorniños, realizan movementos sincrónicos.

O avión zapador é tamén de arriba escuro, pardo, con peito e ventre brancos, pero co característico pescozo do mesma cor que as costas. Isto, xunto coas súas pequenas dimensións e a forma da cola, a diferenza con outras especies.

Niño de golondrina común nun atrio. Adulto pastando tres pitos.

Como xa se mencionou, gozan da proximidade dos grandes ríos e lugares chairos. Por iso, só cría na zona sur de Navarra e Álava, sobre todo no val do Ebro e nas inmediacións doutros grandes ríos como o Zadorra.

Así que este catro son o catro que veñen de vacacións no verán. Desgraciadamente, do mesmo xeito que outros turistas, ao achegarse o outono teñen que despedirse. Do mesmo xeito que outras moitas aves insectívoras, teñen que pasar o Nadal pola zona de África aproveitando o seu verán, aquí non poderían atopar comida no inverno. Por iso, a finais de setembro, cando o verán está a piques de terminar e as árbores están a piques de perder as súas primeiras follas, nosas golondrinas comezarán a viaxar a África.

Reuniranse grupos cada vez máis grandes, sobre todo en carrizales e canas, recuperaranse forzas e estas aves inesquecibles que pasaron a primavera e o verán connosco dirixiranse cara ao sur. Migran tanto de noite como de día, con forza, velocidade media de 40-50 km/h e rapidamente deixan atrás os prados e bosques de Euskal Herria e diríxense cara ás selvas e terras de Zaire, Camerún ou Madagascar. Golondrina común, solombo e avión a finais de setembro, a miúdo no mesmo grupo, mentres que ao río rochoso custaralle un pouco máis deixar os nosos pastos e prados e non abandonará até finais de outubro. Hai xente que está a gusto e queda a pasar o inverno, pero é minoritario. Afeitos ao sol e á calor, os brumos e sirimiri de Euskal Herria non están feitos paira eles.

Con todo, sabemos que paira cando antes florecen as flores de San José voaremos por todos os nosos campos, barrancos e recunchos.

Gehitu iruzkin bat

Saioa hasi iruzkinak uzteko.

Babesleak
Eusko Jaurlaritzako Industria, Merkataritza eta Turismo Saila
MAIER Koop. Elk.
KIDE Koop. Elk.
ULMA Koop. Elk.
EIKA Koop. Elk.
LAGUN ARO Koop. Elk.
FAGOR ELECTRÓNICA Koop. Elk.