Les nostres orenetes

Moltes persones diuen orenetes a les sobollas i una màquina no sap que a Euskal Herria hi ha quatre espècies diferents d'orenetes. A través d'aquest article donarem una petita mirada a les orenetes que habiten al País Basc, acostant-nos una mica més a aquests ocells tan coneguts des de sempre.

Qualsevol poble o barri d'Euskal Herria, els primers prats solars de principis d'abril i les primeres orenetes girant al voltant del camp. Cada any tenim l'oportunitat de gaudir del mateix espectacle quan, després de passar l'hivern en la zona d'Àfrica, milers d'orenetes tornen amb bon temps als nostres camps, caserius, valls i muntanyes. Sol ser a la fi de març o principis d'abril.

Llavors, quan la neu i el gel han acabat i la temperatura puja, les orenetes deixen els seus hivernacles en el mig i sud d'Àfrica i emprenen un llarg viatge cap al nord. Alguns arribaran fins a Noruega i Rússia, i altres onze romandran al País Basc, adornant amb els seus avions ràpids el mateix atri de pobles i caserius que molts van néixer.

L'oreneta comuna té l'esquena i el cap negres, el pit vermell i el ventre blanc. Dóna la major part del dia en l'aire o en els cables.

Les seves increïbles migracions, la seva arribada a la primavera i la seva condició d'espècie favorita han fet d'aquest ocell un ocell molt conegut i volgut. Les orenetes han estat sempre conegudes a Euskal Herria i unides a l'ésser humà, també es veu en el propi idioma. Per a designar a aquests ocells alegres i sorollosos, el basc ha reunit més de quinze paraules. Alguns com l'ainara, l'anteiglesia o la yerna, coneguts per la majoria; uns altres no tant com la boletxa biscaïna, la quinuria de la Baixa Navarra o el bisbe de Navarra. Tots aquests noms, i d'altres, formen part del mateix nom científic llatí. Formen la família Hirundinidae, desconeguda per a molts per l'abundància d'espècies d'orenetes i l'existència de quatre en el mateix País Basc, similars en algunes coses, però, com veurem, cadascuna té les seves característiques i curiositats.

Els ocells que formen el grup Hirundinidae (que anomenarem orenetes per a facilitar), a excepció de Nova Zelanda i els dos pols, s'han estès per tot el món coneixent més de cent espècies. Solen ser petits ocells, de 13 a 20 cm, amb boca ampla, pic curt i cua llarga i de reixeta. En general, tenen ales fortes, estretes i afilades, per la qual cosa són magnífics voladors, ràpids i lleugers. Volant d'un costat a un altre, atrapen als mosquits, mosques, papallones, etc. que estan en l'aire. Qui no ha vist a buscar insectes en la zona del vesprejar xuclant camps i pous! Fora d'aquest món tan dominat, no obstant això, són bastant maldestres per les seves potes febles i petites, per la qual cosa rarament descendeixen al sòl.

Com hem dit, són coneguts pràcticament a tot el món. És el cas de l'enara vermellós d'Amèrica del Nord, Progne subis, tan variat en altres continents, o de l'Hirundo abyssinic africà, tots dos vinculats a la construcció humana i molt nombrosos. Durant diversos anys, quan està a punt de començar la migració cap a setembre, s'han vist al Canadà grups de 100.000 orenetes vermelloses. A Àsia també viuen nombroses espècies i finalment a Europa altres cinc.

Quatre d'ells s'acosten als voltants dels nostres pobles, muntanyes i rierols: enara comú ( Hirundo rustica ), enara azpizuria ( Delichon urbica ), penya rocosa ( Hirundo rupestris ) i avió sapador ( Riparia riparia ). Però cura! No obstant això, cal no confondre-ho amb altres ocells que es poden veure formant grans grups als nostres pobles i sobretot a les nostres ciutats. Clar que em refereixo als sorbellos. Els sorbellos ( Apus apus ) ens visiten entre maig i juliol. Molta gent creu que són orenetes, però no és així. Són membres d'un altre ordre, de l'ordre de les apodiformes i encara que tenen una cosa semblant, tenen moltes diferències anatòmiques, fisiològiques i etològiques. Per tant, cal no confondre'ls amb la resta. I deixarem als sorbellos per a parlar de les nostres quatre orenetes.

Oreneta comuna

Sens dubte, la més coneguda és l'oreneta comuna ( Hirundo rustica ). La més gran de les persones que viuen a Euskal Herria, la seva rabiosa cua ens sorprèn en veure-la. Les dues plomes exteriors de la cua, les dos rècords exteriors, són enormement llargues i fines, sent aquesta característica suficient per a diferenciar-se ja dels seus germans tridus. Dors i cap negres, pit vermell i ventre blanc. Sempre ha estat unit a l'ésser humà i poques vegades es poden trobar els seus nius en roques, ponts o arbres. Prefereix les construccions humanes, però això sí, lluny de les grans ciutats i pobles; prefereix la tranquil·litat dels caserius o dels petits barris.

No és tan colonial com la resta de les orenetes, però sempre es dedica a caçar en petits grups per a evitar la competència que pogués tenir amb els camps de truja i oreneta, repartint el vedat. Els sorbellos capturen insectes situats en la zona alta, els relloms en el centre i les orenetes en el mig terrestre. Li encanta caçar en prats i tolles pròximes al niu, capturant amb el seu hàbil i ràpid vol petits mosquits, efimeras i altres insectes. Aquesta habilitat volada també ens deixa clar a l'hora de beure aigua, ja que no ha de parar: quan està volant per sobre dels pous a pocs mil·límetres, baixa el cap, fica el pic en l'aigua i, sense cap problema, agafa una tragoxka mentre ens deixa amb afecte.

La veritat és que la major part del dia la dóna en l'aire o en els cables i a penes baixa al sòl en l'època de cria per a recollir l'argila per a niar. En aquesta època s'acosta als rierols, pous i deus. En el pic prenen trossos de fang i fang, juntament amb les herbes i les boletes que formen després de barrejar-se amb la saliva, construeixen en els vestíbuls i seles nius en forma de copa tan coneguts i oberts des de dalt.

En els últims anys la seva població ha sofert una forta reculada deguda principalment a la contaminació i a la influència de pesticides. No obstant això, encara es troba en tot el País Basc. Per descomptat, és més abundant a les províncies del Sud, ja que a Àlaba i Navarra troba llocs més propicis per a la nidificació, però en els altres cinc territoris també és fàcil trobar-la si ens allunyem dels pobles grans i contaminats.

Rellom Enara

Mentre que en els últims anys l'ampliació de pobles i ciutats ha limitat l'oreneta comuna als voltants del caseriu, l'enara azpizuria ( Delicho urbica ) s'ha adaptat molt millor a la vida moderna. No ha abandonat les muntanyes i, juntament amb l'oreneta comuna, pot arribar a viure en caserius i barris, però al no importar el niu en qualsevol lloc, ha aconseguit colonitzar pobles i ciutats i no ha sofert la reculada que ha sofert el golondrino comú. Avui dia no és difícil volar en grans pobles com Arrasate, Irun o Durango.

Al no importar la nidificació de la subciudad d'Enara, ha aconseguit colonitzar grans pobles i ciutats i no ha sofert la reculada de l'oreneta comuna.

Encara que sembli una mica, és fàcil separar la sublengua de la resta. Per a començar, malgrat tenir la cua de reixeta, no té aquestes dues plomes llargues amb orenetes normals. I d'altra banda, encara que el dors i la cua són negres, la taca blanc-blanca sobre el cul és molt evident. És molt evident sobretot en vol. L'oreneta és una mica menor que la comuna i menys esvelta. És una espècie molt sociable i pot formar colònies de centenars de parelles, encara que la majoria de les vegades viuen en grups de 10-20 parelles. Tot l'equip surt a la caça alhora i tots alhora tornen al niu.

Com ja s'ha esmentat anteriorment, les muntanyes i caserius que més agradaven de viure en l'antiguitat no han estat abandonats, però a poc a poc s'ha anat estenent per tota Euskal Herria i avui podem trobar-los en tot el territori: Des de les serralades com Aralar, Elgea, Aizkorri o Salbada fins a les ciutats i des de la costa fins a les planes del sud d'Àlaba i Navarra. Aquesta és probablement la més abundant en l'actualitat.

Peña

L'altra espècie que s'està distribuint per tot el nostre territori és el penyal ( Hirundo rupestris ). Més desconeguda i menys coneguda que les dos anteriors, el penyal és un dels més vius, ràpids i acrobàtics de tot el món. En vol s'assembla a l'oreneta comuna, però és més ràpid i atrevit. També atrapa en vol a mosques, vespes, formigues, etc., però també és capaç d'agafar insectes en el sòl sobre roca a causa de la seva capacitat de volar. Sovint s'observen, de forma deslligada, que abandonen les lleis de la física i realitzen bucles i salts sorprenents o que volen donant un insecte.

És el més pesat dels que viuen a Europa. Dors i cap marrons, ales lleugerament més fosques i ventre clar, però no tan blanc com les altres orenetes. Aquestes característiques solen ser suficients a l'hora d'identificar a aquest ocell, però la prova més clara per a solucionar tots els dubtes la trobem en tirar una petita mirada a la seva cua: és quadrada, no a la reixeta, i a més quan estén la cua per a donar voltes, són molt visibles en ella, tant per damunt com per sota.

A més d'aquestes, el riu rocós presenta altres característiques que la distingeixen etológicamente d'altres espècies. Per a començar és més montcólico que la resta, és a dir, prefereix les muntanyes i roques als barris, caserius i prats. A més, col·loca el niu entre les roques i no a les cases o construccions humanes. I finalment, baixa més sovint al sòl que altres espècies, ja que li agrada temperar al sol tombat sobre la pedra.

Pot no ser tan abundant com els dos anteriors, però pot trobar-se en qualsevol roca d'Euskal Herria en petits grups, sobretot en les muntanyes. A més, en els últims anys la seva població ha anat creixent i colonitzant nous entorns. Per exemple, jo mateix ho he detectat a la vall del Deba, prop de la costa i en pobles industrials. Amb una mica d'ajuda i de sort pot estendre's a tot el nostre territori en pocs anys.

Avió sapador

I finalment us presentaré al nostre quart company: l'avió sapador ( Riparia riparia ). La més petita, de tan sols 12 cm, només apareix a les províncies de l'interior. En la costa poden observar-se durant la migració, però només cria en el sud d'Àlaba i Navarra, ja que en altres províncies li falten espais adequats per a això. Construeix els seus nius als voltants dels grans rius, formant sempre grans colònies. La caça és similar a la de la resta, però la majoria de les vegades en les ribes dels rius i com hem dit, en grans grups. Ocasionalment, igual que els estorninos, realitzen moviments sincrònics.

L'avió sapador és també de dalt fosc, marró, amb pit i ventre blancs, però amb el característic coll del mateix color que l'esquena. Això, juntament amb les seves petites dimensions i la forma de la cua, la diferència amb altres espècies.

Niu d'oreneta comuna en un atri. Adult pasturant tres pollastres.

Com ja s'ha esmentat, gaudeixen de la proximitat dels grans rius i llocs plans. Per això, només cria en la zona sud de Navarra i Àlaba, sobretot a la vall de l'Ebre i en els voltants d'altres grans rius com el Zadorra.

Així que aquests quatre són els quatre que vénen de vacances a l'estiu. Desgraciadament, igual que altres turistes, en acostar-se la tardor han d'acomiadar-se. Igual que molts altres ocells insectívors, han de passar el Nadal per la zona d'Àfrica aprofitant el seu estiu, aquí no podrien trobar menjar a l'hivern. Per això, a la fi de setembre, quan l'estiu està a punt d'acabar i els arbres estan a punt de perdre les seves primeres fulles, les nostres orenetes començaran a viatjar a Àfrica.

Es reuniran grups cada vegada més grans, sobretot en canyissars i canyes, es recuperaran forces i aquests ocells inoblidables que han passat la primavera i l'estiu amb nosaltres es dirigiran cap al sud. Migren tant de nit com de dia, amb força, velocitat mitjana de 40-50 km/h i ràpidament deixen enrere els prats i boscos d'Euskal Herria i es dirigeixen cap a les selves i terres de Zaire, Camerun o Madagascar. Oreneta comuna, rellom i avió a la fi de setembre, sovint en el mateix grup, mentre que al riu rocós li costarà una mica més deixar les nostres pastures i prats i no abandonarà fins a finals d'octubre. Hi ha gent que està a gust i queda a passar l'hivern, però és minoritari. Acostumats al sol i a la calor, els brumos i plugim d'Euskal Herria no estan fets per a ells.

No obstant això, sabem que per a quan abans floreixen les flors de San José volarem per tots els nostres camps, barrancs i racons.

Gehitu iruzkin bat

Saioa hasi iruzkinak uzteko.

Babesleak
Eusko Jaurlaritzako Industria, Merkataritza eta Turismo Saila
MAIER Koop. Elk.
KIDE Koop. Elk.
ULMA Koop. Elk.
EIKA Koop. Elk.
LAGUN ARO Koop. Elk.
FAGOR ELECTRÓNICA Koop. Elk.