A cimera, un fermoso amante do arboledo

O pico (Pyrrhula pyrrhula) é un dos paxaros máis belos que habitan nas árbores, e debido aos vivos e rechamantes cores que ten o macho, quen o viu dificilmente esquecerá a pinta deste fringílido gorra.

O pico (Pyrrhula pyrrhula) é unha ave do mesmo tamaño que o do pinzón común (Fringila coelebs), cunha lonxitude de 16-18 cm e un peso de 21-27 g. E do mesmo xeito que o resto de fringílidos, é fitófago, sobre todo o de sementes. O seu aspecto non é tan esvelto como o de moitos membros desta familia. Pola contra, a cumbrera é un paxaro pouquiño, redondeado, colar e cabezudo, e a brevidade do seu pico cónico e robusto dálle un aspecto aínda máis groso.

Debido á forma de vida arboredo e á alimentación da ave, o sotobosque habita nas beiras dos bosques, onde se alternan prados e grupos arbóreos, e sobre todo en sebes vestidos con escanos.

En canto á cor, os exemplares adultos teñen a cabeza, o pico e as plumas remeiras negras e o obispillo branco. Do mesmo xeito que ocorre en moitas aves que viven no bosque ou nas beiras dos bosques, no caso do sotobosque o dimorfismo sexual tamén é evidente en canto á súa cor. Mentres as costas da femia é gris parda, e a papa e o ventre gris claro, o macho ten rechamantes zonas dorsais grises azuladas e paparvos e ventre avermellado.

Este precioso paxaro é un paxaro de carácter moi tranquilo, desconfiado e irreverente, polo que a súa contemplación é bastante sinxela. En canto ao seu modo de vida é totalmente arbórea e sempre sobe e baixa en árbores e arboledas, sen apenas descender ao chan. En canto á alimentación, trátase dunha especie de fitófago, polo que a súa dieta varía en función da época do ano: na primavera vomita os brotes e as flores, pero co paso dos anos vaise alimentando de froitos e sementes paira obter un maior valor enerxético que estes lle ofrecen. Do mesmo xeito que no resto dos fringílidos, no caso da cumbrera, o pico é un instrumento perfecto paira triturar e comer as sementes: a semente adáptase á cavidade situada no teito da boca e rompe cando sobe a mandíbula inferior co músculo maxilar sen-doimento, eliminando a cortiza da semente a lingua e tragando o resto inmediatamente.

Debido á forma de vida arboredo e á alimentación da ave, o sotobosque habita nas beiras dos bosques, onde se alternan prados e grupos arbóreos, e sobre todo en sebes vestidos con escanos.

A primavera tamén é una época de crecemento paira o aparello, polo que aínda que ao longo do ano viven en pequenos grupos, nesa época sepáranse parellas e teñen una gran territorialidad. O niño adoita ser una estrutura sinxela en forma de recipiente de escarvadentes e raicillas a baixa altura, e cando está acabado a femia queda nela durante 12-14 días, durante catro ou cinco ovos azuis que se pon en días sucesivos.

No caso do sotobosque o dimorfismo sexual é moi notorio en canto á cor.

Durante este tempo o macho dedícase a defender o pequeno territorio do niño e a alimentar á femia. E ese é o gran dimorfismo sexual destes paxaros: a femia ten que estar longa no niño, polo que ten cores baixas para que os inimigos non o vexan. O macho, pola súa banda, encárgase da defensa do territorio e axuda ás rechamantes cores vivas.

Por outra banda, os txitos pasan entre 16 e 18 días antes de ser capaces de voar no niño, e dado que o territorio destes paxaros adoita ser pequeno, a alimentación das crías adoita ser un traballo a realizar entre o macho e a femia. A maioría dos produtores de sementes alimentan aos seus pitos de insectos, pero tamén a chupa e os demais carduelinos (karnabes, txokos, etc.) danlles sementes xunto aos insectos. No paparo recóllense todos os panos paira despois chegar ao niño e entregalos aos txi-toes. Deste xeito, a capela pode formar 2 ou 3 chitazos ao ano e a partir do verán todos viven en familias pequenas até a primavera seguinte.

Pero co outono tamén se pode chegar á neve e os dispositivos poden facer migracións parciais, aínda que normalmente os residentes na nosa comarca sexan sedentarios. Do mesmo xeito que algunhas especies de árbores e matogueiras que obteñen alimento, nas zonas setentrionais a cimera tampouco pode forrarse no inverno e pode desprazarse cara ao sur ou cara aos lugares onde se atopan os alimentos. Da mesma maneira, cando se colleitan numerosas colleitas, a poboación autóctona pode incrementarse espectacularmente debido á inmigración, o que pode carrexar graves consecuencias nalgunhas rexións, que ocasionalmente chegan a converterse en praga en territorios con abundancia de froiteiras.

O que o viu dificilmente esquecerá o aspecto curioso de leste fringílido gorra.

En canto á súa distribución, a subsistencia é una especie eurosiberiana, polo que poderiamos atopala en case toda Europa, aínda que máis rara na rexión mediterránea. Moi escasa na península Ibérica, nidificante exclusivo do norte e nas proximidades dos Pireneos. En Euskal Herria, pola súa banda, trátase dunha especie que se reproduce normalmente na rexión eurosiberiana, tanto en hayedos, robledales, marojales ou bosques mixtos. No centro e sur de Álava e Navarra, podemos atopala nas reviravoltas das zonas montañosas, especialmente nas marojales e quejigales, e tamén nos encinares.

Ficha técnica PARQUE MÓBIL

Especie: Pyrrhula pyrrhulaFamilia:

Orde:

PaseriformesClase:

Aves

Gehitu iruzkin bat

Saioa hasi iruzkinak uzteko.

Babesleak
Eusko Jaurlaritzako Industria, Merkataritza eta Turismo Saila
MAIER Koop. Elk.
KIDE Koop. Elk.
ULMA Koop. Elk.
EIKA Koop. Elk.
LAGUN ARO Koop. Elk.
FAGOR ELECTRÓNICA Koop. Elk.