La cimera, un bell amant de l'arbratge

El pic (Pyrrhula pyrrhula) és un dels ocells més bells que habiten en els arbres, i a causa dels vius i cridaners colors que té el mascle, qui l'ha vist difícilment oblidarà la pinta d'aquest fringíl·lid gorra.

El pic (Pyrrhula pyrrhula) és un ocell de la mateixa grandària que el del pinsà comú (Fringila coelebs), amb una longitud de 16-18 cm i un pes de 21-27 g. I igual que la resta de fringíl·lids, és fitòfag, sobretot el de llavors. El seu aspecte no és tan esvelt com el de molts membres d'aquesta família. Per contra, el carener és un ocell poquet, arrodonit, collaret i capgròs, i la brevetat del seu pic cònic i robust li dóna un aspecte encara més gruixut.

A causa de la forma de vida arbrada i a l'alimentació de l'ocell, el sotabosc habita en les ribes dels boscos, on s'alternen prats i grups arboris, i sobretot en tanques vestides amb escons.

Quant al color, els exemplars adults tenen el cap, el pic i les plomes remeres negres i l'obispillo blanc. Igual que ocorre en molts ocells que viuen en el bosc o en les ribes dels boscos, en el cas del sotabosc el dimorfisme sexual també és evident quant al seu color. Mentre l'esquena de la femella és grisa marró, i la papa i el ventre gris clar, el mascle té cridaneres zones dorsals grises blavoses i papar-vos i ventre vermellós.

Aquest preciós ocell és un ocell de caràcter molt tranquil, desconfiat i irreverent, per la qual cosa la seva contemplació és bastant senzilla. Quant a la seva manera de vida és totalment arbòria i sempre puja i baixa en arbres i arbredes, sense tot just descendir al sòl. Quant a l'alimentació, es tracta d'una espècie de fitòfag, per la qual cosa la seva dieta varia en funció de l'època de l'any: a la primavera vomita els brots i les flors, però amb el pas dels anys es va alimentant de fruits i llavors per a obtenir un major valor energètic que aquests li ofereixen. Igual que en la resta dels fringíl·lids, en el cas del carener, el pic és un instrument perfecte per a triturar i menjar les llavors: la llavor s'adapta a la cavitat situada en el sostre de la boca i trenca quan puja la mandíbula inferior amb el múscul maxil·lar sen-doimento, eliminant l'escorça de la llavor la llengua i empassant la resta immediatament.

A causa de la forma de vida arbrada i a l'alimentació de l'ocell, el sotabosc habita en les ribes dels boscos, on s'alternen prats i grups arboris, i sobretot en tanques vestides amb escons.

La primavera també és una època de creixement per a l'aparell, per la qual cosa encara que al llarg de l'any viuen en petits grups, en aquesta època se separen parelles i tenen una gran territorialitat. El niu sol ser una estructura senzilla en forma de recipient d'escuradents i raicillas a baixa altura, i quan està acabat la femella es queda en ella durant 12-14 dies, durant quatre o cinc ous blaus que es posen en dies successius.

En el cas del sotabosc el dimorfisme sexual és molt notori quant al color.

Durant aquest temps el mascle es dedica a defensar el petit territori del niu i a alimentar a la femella. I aquest és el gran dimorfisme sexual d'aquests ocells: la femella ha d'estar llarga en el niu, per la qual cosa té colors baixos perquè els enemics no el vegin. El mascle, per part seva, s'encarrega de la defensa del territori i ajuda als cridaners colors vius.

D'altra banda, els txitos passen entre 16 i 18 dies abans de ser capaços de volar en el niu, i atès que el territori d'aquests ocells sol ser petit, l'alimentació de les cries sol ser un treball a realitzar entre el mascle i la femella. La majoria dels productors de llavors alimenten als seus pollastres d'insectes, però també la jupa i els altres carduelinos (karnabes, txokos, etc.) els donen llavors al costat dels insectes. En el paparo es recullen tots els mocadors per a després arribar al niu i lliurar-los als txi-toes. D'aquesta manera, la capella pot formar 2 o 3 chitazos a l'any i a partir de l'estiu tots viuen en famílies petites fins a la primavera següent.

Però amb la tardor també es pot arribar a la neu i els dispositius poden fer migracions parcials, encara que normalment els residents a la nostra comarca siguin sedentaris. Igual que algunes espècies d'arbres i matolls que obtenen aliment, en les zones septentrionals la cimera tampoc pot folrar-se a l'hivern i pot desplaçar-se cap al sud o cap als llocs on es troben els aliments. De la mateixa manera, quan es recol·lecten nombroses collites, la població autòctona pot incrementar-se espectacularment a causa de la immigració, la qual cosa pot implicar greus conseqüències en algunes regions, que ocasionalment arriben a convertir-se en plaga en territoris amb abundància de fruiteres.

El que ho ha vist difícilment oblidarà l'aspecte curiós d'aquest fringíl·lid gorra.

Quant a la seva distribució, la subsistència és una espècie eurosiberiana, per la qual cosa podríem trobar-la en gairebé tota Europa, encara que més estranya a la regió mediterrània. Molt escassa en la península Ibèrica, nidificant exclusiu del nord i en les proximitats dels Pirineus. A Euskal Herria, per part seva, es tracta d'una espècie que es reprodueix normalment a la regió eurosiberiana, tant en fagedes, rouredes, marojales o boscos mixtos. En el centre i sud d'Àlaba i Navarra, podem trobar-la en els secrets de les zones muntanyenques, especialment en les marojales i quejigales, i també en els alzinars.

Fitxa tècnica PARC MÒBIL

Espècie: Pyrrhula pyrrhulaFamilia:

Ordre:

PaseriformesClase:

Ocells

Gehitu iruzkin bat

Saioa hasi iruzkinak uzteko.

Babesleak
Eusko Jaurlaritzako Industria, Merkataritza eta Turismo Saila
MAIER Koop. Elk.
KIDE Koop. Elk.
ULMA Koop. Elk.
EIKA Koop. Elk.
LAGUN ARO Koop. Elk.
FAGOR ELECTRÓNICA Koop. Elk.