Lupulu-zaporeko garagardoa, lupulurik gabe

Etxebeste Aduriz, Egoitz

Elhuyar Zientzia

lupulu-zaporeko-garagardoa-lupulurik-gabe

Lupulurik gabe garagardoari lupulu-zaporea ematea lortu dute, garagardoa egiteko erabiltzen den legamia eraldatuta. Lupulu-zaporea ematen duten bi molekula sortzen ditu eraldatutako legamiak.

Lupulua garestia izateaz gain, garagardoari ematen dion zaporea kontrolatzea ez da erraza izaten. Izan ere, lupulu-loreek duten olio esentzialak ematen du zaporea, eta loreen olio-edukia aldatu egiten da, landareen genetikaren, ingurunearen eta prozesamenduaren arabera.

Ikertzaileek geraniola eta linaloola sortzeko gai den legamia sortu dute. Bi molekula horiek lupuluaren olio esentzialaren parte dira, eta lupulu-zaporearen erantzule nagusiak. Mendaren eta albakaren DNA txertatu dute legamiarenean, eta hala lortu dute legamiak berak ematea lupulu-zaporea garagardoari. Nature Communications aldizkarian argitaratu dute lana.

Berrogei pertsonak itsuan egindako dastaketek erakutsi dute legamia honekin egindako garagardoak lupulu-zapore gehiago duela, ohiko lehortutako lupulu-loreekin egindakoak baino. Hala ere, ikertzaileek aitortu dute linaloolarekin eta geraniolarekin oinarrizko lupulu-zaporea lortzen den arren, seguruenik lupulu-zapore osoan molekula gehiagok parte hartzen dutela.

Gehitu iruzkin bat

Saioa hasi iruzkinak uzteko.

Webgune honek cookieak erabiltzen ditu zure nabigazio-esperientzia hobetzeko. Nabigatzen jarraitzen baduzu, ulertuko dugu cookie horien erabilera onartzen duzla. Ezeztatuz gero, ezingo duzu webgune honetan nabigatu. Onartu
Informazio gehiago
Babesleak
Gipuzkoako Foru Aldundia
IRIZAR Koop. Elk.
MAIER Koop. Elk.
KIDE Koop. Elk.
ULMA Koop. Elk.
EIKA Koop. Elk.
LAGUN ARO Koop. Elk.
TAJO Group