AEBetan eginiko ikerketa zabal batek erakutsi du D bitaminan aberatsa den dietak artritis erreumatoidea eta esklerosi anizkoitza garatzeko arriskua gutxitzen duela.
Ikerketa zabala, zalantzarik gabe, berrehun mila emakumeri egin baitiete jarraipena hogei urtean zehar. Bildutako datuen arabera, ikusi dute egunero aholkatutako D bitamina-kantitatea hartzen duten emakumeek hartzen ez dutenek baino % 30 arrisku gutxiago daukatela artritisa garatzeko eta % 40 gutxiago esklerosia izateko.
Ikertzaileek aipatu dute azterketa zehatzagoak egiteko asmoa daukatela. Orain arte, emakume bakoitzari bere dietari buruzko galdeketa bat egin zaio lau urtean behin; baina, hemendik aurrera, odol-analisiak ere egingo dituzte D bitaminaren kantitatea zenbatekoa den zehatzago jakiteko.
D bitaminan aberatsak dira, besteak beste, gibela eta arrain koipetsuak. Baina D bitamina gehien bere kabuz ekoizten du giza gorputzak, eguzkiaren laguntzaz.