Itziar Eseberri Baraze

Itziar Eseberri Baraze

Nutrizioa eta Obesitatea ikertaldea Farmazia Fakultatea (EHU)

Algak eta mikroalgak: etorkizuneko elikagai-apustua?

2024/11/28 Helen Carr Ugarte - Nutrizioa eta Obesitatea ikertaldea
Itziar Eseberri Baraze - Nutrizioa eta Obesitatea ikertaldea
Leixuri Aguirre López - Nutrizioa eta Obesitatea ikertaldea

Jasangarritasuna ezinbestekoa zaigu gure planetaren zaintza eta biziraupenerako, eta elikaduraren bidez ekarpen handia egin diezaiokegu. Etorkizunean kontsumi genitzakeen elikagai jasangarrien artean, algak eta mikroalgak ditugu; euren ekoizpenaren inpaktua txikia da, animalia-jatorriko proteinaren alternatiba izan daitezke, eta osasunerako onuragarriak diren konposatu bioaktibo ugari dituzte.

Polifenolen erabilera, obesitatearen kontrako estrategia ona?

2020/07/21 Itziar Eseberri Baraze - Nutrizioa eta Obesitatea ikertaldea

Gainpisua eta obesitatea gure gorputzeko gehiegizko gantz-metaketa da. Osasunaren Mundu Erakundearen (OME) datuen arabera, 2016. urtean, helduen % 52 baino gehiagok gainpisua edo obesitatea zuen, orobat 5 eta 19 urte bitarteko 340 milioi haur eta nerabek. Izan ere, obesitatea hirukoiztu egin da 1975. urtetik gaurdaino; igoera bortitz horretan faktore ugarik eragiten badute ere, oro har, elikadura-patroian eta eguneroko ariketa fisikoan (lanpostuak, hiri edo herrietatik mugitzeko erak, aisialdian egiten ditugun ekintzak, etab.) gertatu diren aldaketek sortu dute.

Babesleak
Eusko Jaurlaritzako Industria, Merkataritza eta Turismo Saila