Arraultz txuringoak zergatik dirau firmoagoa kobrezko ontzi batean irabiatzen denean zeramika, beira edo beste materialezko ontzian irabiatzen denean baino? Fenomeno honen ezagumenduak badu jadanik 200 urte Diderot eta D' Alemberten Encyclopédie des sciences et des techniques delakoan aipatzen bait zen. Halere, oraintxe arte ez da ezagutu fenomenoaren zergatia. EEBB-tako Stanford Unibersity delako H. J. Mc Geeren arabera, txuringoa elur punturaino irabiatzen denean, honen zenbait proteina eratzen diren burbuilen aire/likido interfasean absorbituak izaten dira.
Honela proteina hauen molekulen transformazioa gertatzen da, molekula-filmaren eratzera daramaten molekulen arteko loturak eratzen direlarik. Txuringoak elur moduan iraun dezan, proteinek berauen desnaturalizazioari eragozpen maila bat jar diezaioten beharrezko da. Cu2+ ioiak desnaturalizaioa ateratzen laguntzen du, beronen eta konalbuminaren artean lotura kimikoa sortzen bait da, aparraren egonkortasuna honela handitzen delarik.